Laboratorul de Angiografie şi Cateterism Cardiac
Descriere
Laboratorul de Angiografie şi Cateterism Cardiac (LACC) funcţionează din anul 2001, în cadrul Clinicii Medicale I, ca rezultat al demersurilor Şefului Clinicii şi al Secţiei de Cardiologie, Prof. dr. Nour Olinic. Responsabilitatea demarării şi apoi a conducerii activităţii a revenit Conf. dr. Dan Olinic (format în Franţa, la Grenoble şi Tours, în anii 1991-1994), care în Noiembrie 2001 a realizat primele angiografii coronariene şi arteriale periferice, pe un angiograf multifuncţional nou, Coroskop Top Millenium Edition.
In 1959, Profesorul Aurel Moga a înființat, în Clinica Medicală I, un laborator de cateterism cardiac, primul din Transilvania şi al doilea din țară la acea vreme, după Bucureşti-Fundeni. Laboratorul a fost condus de medicul primar Ion Zăgreanu, viitor conferențiar universitar în Clinica Medicală I și apoi șeful Clinicii Medicale V. Proceduri de cateterism cardiac au fost realizate pentru valvulopatii, cardiopatii congenitale şi hipertensiunea pulmonară. Acest laborator, care a funcționat peste 15 ani, până la ieșirea din uz a aparatului de cateterism cardiac, a constituit precursorul laboratorului actual de angiografie și cardiologie intervențională. Câteva angiografii arteriale periferice au fost realizate în anii 1960, în condiţii tehnice dificile, în Laboratorul de Radiologie, de către dr. Ernst Schneider (ulterior a activat în Elveţia şi Germania, inclusiv alături de Andreas Gruentzig).
In anul 2002, în noul LACC s-au realizat primele angioplastii coronariene şi periferice din Clinica Medicală I, în situaţii clinice diverse, inclusiv în sindroame coronariene acute (STEMI, NSTEMI). Din anul 2005, a fost promovat abordul arterial transradial, centrul nostru fiind o referinţă naţională privind opţiunea prioritară a acestui abord. Din anul 2011 s-a introdus pentru prima oară în ţară imagistica intracoronariană de mare rezoluţie prin tomografie de coerentă optică (OCT), care permite optimizarea rezultatelor procedurilor intervenţionale coronariene şi abordarea unor leziuni deosebit de complexe. Spectrul leziunilor arteriale tratate a fost constant lărgit.
Echipa de medici operatori s-a lărgit progresiv, prin cooptarea, formarea locală şi în străinătate şi atingerea nivelului de operator principal a încă doi medici (Dr. Mihai Ober – format şi în Belgia - Bruxelles, Dr. Călin Homorodean – format şi în Franţa - Caen). Alţi peste 15 medici tineri cardiologi, din ţară şi străinătate, au fost formaţi parţial sau integral în cardiologie intervenţională iar acum unii profesează fie în alte spitale din Cluj (Sp. Recuperare, Inst. Inimii), fie în străinătate.
In anul 2016, s-a instalat un angiograf nou, digital şi multifuncţional, de tip Artis Zee, care asigură calitate diagnostică foarte bună în condiţii de iradiere mult mai redusă, pentru pacienţi şi echipa medicală.
Activităţi principale
In Laboratorul de Angiografie şi Cateterism Cardiac (LACC) se realizează anual aproximativ 1500 angiografii, dintre care 1200 coronarografii şi 300 arteriografii periferice, membre inferioare, carotidiene, artere renale.
Se practică annual 750-800 proceduri intervenţionale, coronariene şi arteriale periferice, de dilatare şi implantare de stent (coronarian, carotidian, renal, arterial membre inferioare, artere digestive). In LACC se derulează procedurile intervenţionale din Programele naţionale STEMI şi Dilatări arteriale.
Pacienţii provin în cea mai mare parte din Secţia de Cardiologie II (Cardiologie Intervenţională şi USTACC), care funcţionează integrat cu LACC. Sunt deservite de asemenea Secţiile Cardiologie I, Chirurgie Vasculară, Medicină Internă I şi II, Chirurgie I, Nefrologie. In LACC se efectuează, de către medicii nefrologi, şi proceduri de montare a cateterelor de dializă.
Componență
În LACC funcţionează:
- 3 medici primari cardiologi cu atestat de cardiologie intervenţională: Conf. dr. Dan Olinic- Medic şef Laborator, Sef lucrări dr. Călin Homorodean, dr. Mihai Ober;
- 5 asistente medicale: Asist. Med. Lic. Luminiţa Baciu- Asist. Şefă, Asist. Med. Lic. Crina Cândea, Asist. Med. Lic. Tunde Szabo, Asist. Med. Rodica Fatol, Asist. Med Kinga Juhasz;
- o îngrijitoare: Maria Corujan.
De peste 10 ani, în LACC se formează anual în cardiologie intervenţională între 3 şi 7 medici tineri.
Programe/Proiecte de cercetare
Programe Naționale:
- Terapia de urgenţă intervenţională a infarctului miocardic acut STEMI (Programul MS de acţiuni prioritare, AP-IMA)
- Programul naţional al CNAS, de tratament al bolilor cardiovasculare, subprogramul de dilatări arteriale
Cercetare:
- Proiecte științifice referitoare la studiul imagistic intracoronarian de mare rezoluție (Tomografie de Coerență Optică) a patologiei aterosclerotice (placa vulnerabilă, disecții/hematoame parietale) si a rezultatelor tehnicilor de stentare a bifurcatiilor coronariene. Unele rezultate sunt deja publicate în reviste de specialitate internaționale.
- Participări la studii internaţionale multicentrice
Dotări
Dotarile LACC:
- O sală de cateterism cardiac climatizată, dotată cu Angiograf Siemens Artis Zee digital, instalat în anul 2016 - utilizat pentru:
o investigarea cu ajutorul razelor X a patologiei vasculare cardiace, cerebrale, renale, vasele membrelor etc;
o terapie intervențională: constând în implantarea intravasculară sau intracardiacă a unor dispozitive (stenturi, electrozi de stimulare cardiacă etc);
- Sistem ILUMIEN OPTIS St. Jude care combină două modalități de imagistică intracoronariană de vârf:
o Tomografie de Coerenţă Optică (OCT) utilizată pentru investigații intravasculare de mare rezoluție și
o Rezerva de flux coronarian (FFR) utilizată pentru măsurarea presiunilor intravasculare și aprecierea severității stenozelor;
- Ventilator mobil iVent pentru susţinerea funcţiei respiratorii a pacienţilor intubaţi, unii după stop cardio-respirator resuscitat;
- Aparate de cardiostimulare externă;
- Calculatoare în reţea, sistem de arhivare digitală a imaginilor angiografice, bază de date de rezultate angiografice.